"OPERA PASSE, OF: ONKRUID VERGAAT NIET"

Over deze voorstelling

Deze opera is een parodie op de opera zoals deze ten tijde van L’Opera Seria bestond. De tekortkomingen van alle betrokkenen worden op de hak genomen door in de opera hilarische gebeurtenissen te verwerken. Tijdens het schrijven, het repeteren en het opvoeren van de opera wordt er constant ruzie gemaakt; bij het schrijven vliegen de tekstschrijver en de theaterdirecteur elkaar in de haren, bij het repeteren maken de zangeressen samen met hun moeders elkaar het leven zuur en tijdens het opvoeren van de opera knokken de zangers achter de schermen gewoon door. Centraal in deze opera staat de repetitie van een serieuze opera die dezelfde avond nog zal worden uitgevoerd. De problemen zijn echter groot: de ster-tenor blijkt nauwelijks te kunnen lezen, de zangeressen zijn uitsluitende geïnteresseerd in hun kostuums en het aantal aria’s dat zij willen zingen, en de componist en librettist gaan met elkaar op de vuist wanneer er wijzigingen moeten worden doorgevoerd. In het laatste bedrijf zien we dan ook hoe de opera flopt en hoe de uitvoerenden onder boegeroep van het publiek haastig het theater verlaten.

De librettist Rainieri de ‘Calzabighi, die overigens ook de tekst schreef voor Glucks Orfeo en Euridice, heeft in zijn drama de figuren ironische namen gegeven en ze tot leven gewekt in een tekstboek waarin de domheid van de zangers, de afgunst van librettisten en componisten en tal van karaktertrekken met veel humor zijn geschilderd. De uitdaging voor 2014 is erin gelegen om de volkomen gescheiden muzikale talen en werelden van de opera buffa (met zijn bijna pijnlijk precieze uitbeelding van de karakters en zijn afwisselende ensembles) en de opera seria (met zijn groteske stylering) in één opera te combineren. Gassmann’s L’Opera Seria is een opera met heerlijke muziek waarbij ook nog eens hartelijk gelachen mag worden.

1/12

Hertaling van "L'opera seria" van F. Gassmann

Libretto: Ranieri de’ Calzabigi

Opera Nijetrijne, 12 t/m 24 augustus 2014

Regie: David Prins

Cast: Madieke Marjon, Wiebe-Pier Cnossen, Heleen Koele, Sinan Vural, Jean-Leon Klostermannn, Ella Rombouts, Luc Ket, Jessy Joy Spronk, Sara Leemans, Sebastian Brouwer